Damla Kehribar özellikleri ve faydaları

Damla Kehribar özellikleri ve faydaları

17 . 11 . 21

Kehribar, 5 milyon ila 10 milyon yıl arasında geçmişi olan, Pinus Succinifera ağaçlarının reçinelerinin fosilleşmiş halidir. Dolayısıyla kehribarın oluşması için o kadar zaman geçmiş olması gerekir. Öyle ki kehribarların içerisinde ta o zamanlardan kalan fosillerin de kehribar içinde kalıntılarını görmek mümkündür. İnsanlar yıllardır deniz kıyılarından, karalardan, akarsulardan, bataklıklardan bu değerli taşı toplamakta ve aksesuar, takı yapımında kullanmaktadırlar. Şu an için de tüm dünyada en değerli fosil malzemelerden birisidir.
Amber adıyla da bilinen kehribar eski zamanlarda özellikle tedavi amacıyla kullanılmıştır. Antik Roma döneminde boğmaca rahatsızlığının tedavisinde kullanılan kehribar, Çin’de de sakinleştirici ve ağrı kesici olarak değerlendirilmiştir. Almanlar da diş çıkarma dönemindeki bebeklerin üzerine kehribar koyarak bebeklerin ağrısız diş çıkarmalarını ve dişlerinin daha güçlü olmasını sağlamışlardır. İbn-i Sina da kehribarın tedavi etkisinin birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirtmiştir. En belirgin faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz:
 
* Astım ve bronşite faydalıdır.
* Guatr rahatsızlığına iyi gelir.
Kehribar beden ve ruh dengesini sağlayarak daha canlı, daha dinamik, stresten uzak bir hayat sunar.
* Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
 * Bebeklerde ateşi dengelediği gibi salya akıntısını keser. Özellikle diş çıkarma döneminin daha rahat geçmesini sağlar.
* Metabolizmanın sağlıklı işlemesini sağlar, hazımsızlığa iyi gelir.
* Kehribar kalp krizi riskini en aza indirir ve kalp sağlığı için faydalıdır. 
* Bel ağrıları, diş ağrısı, karın ağrısı, baş ağrısı ve daha pek çok ağrının giderilmesini sağlar. 
* Grip ve soğuk algınlığına karşı şifa kaynağıdır. 
* Bademcik rahatsızlığına iyi gelir. Negatif enerjiyi dışa atar. 
* Sarılığa iyi gelir.
 
Kehribarın Kaynağı ve Kehribar Tesbih Çeşitleri
 
    Kehribar özellikle İskandinav bölgesinde çıkarılmakta, Polonya kehribar ülkesi olarak bilinmektedir. Bu bölgelerde sadece çıkarılan kehribarların sergilendiği müzeleri görmek dahi mümkündür. Yine Ukrayna, Rusya ve Romanya’da da kehribar bol miktarda çıkarılmakta, Ukrayna civarında oldukça kaliteli kehribarlar bulunmaktadır. Elbette yerin metrelerce altında bulunan bu değerli taşlara ulaşmak hiç de kolay değil. Sonuçta bir fosilden mücevher ortaya çıkarılıyor ve bu, son derece meşakkatli oluyor. 
Kehribarın en çok kullanıldığı ürünlerden birisi tesbihtir. Kehribar tesbih de kendi içinde çeşitlere ayrılıyor. Bunların başlıcaları:
* Damla kehribar,
* Fosil kehribar modelleridir.
Kehribarların ortalama 150 farklı çeşidi bulunuyor.
Kehribar Renkleri ve Gerçek Kehribarı Anlamanın Yolları
Kehribar, renk yönünden çok zengin... Bal rengi, altın rengi, turuncu, sarı, kahverengi, konyak rengi, şampanya rengi, yeşil, mavi, siyah ve şeffaf başta olmak üzere tespit edilebildiği kadarıyla 256 farklı kehribar renk tonu vardır. Renk çarkında zaten kehribar, turuncu ile altın rengi arasında bir tonda yer alır. Bu yüzden de bu adı almıştır.
 
Kehribar, yüzyıllardır en değerli taşlardan birisidir ve 150 dereceye kadar ısıtıldığında yumuşar. Yumuşayan kehribar, renk değişimine uğrayarak kızıla bürünür. Yanan kehribar, duman çıkarır ve ortama reçine kokusu salar. Almanlar bunu da göz önünde bulundurarak kehribarı, yanan taş olarak adlandırmışlardır.
Bugün piyasada tesbih hayranlarının, koleksiyonerlerinin en büyük sıkıntısı sahtesiyle gerçeğini ayırt etmektir. Çünkü aslı çok değerli olan ve milyonlarca yıl öncesine dayanan bu taşın sahtesi de üretilmekte, piyasaya sunulmakta. Bunu ayrıt etmenin en kesin yolu kimyasal testlerdir. İlki aseton testi olup bir pamuk parçasına birkaç damla aseton damlatıp kehribarı üzerine bırakırsanız aseton buharlaşınca kehribarda herhangi bir iz kalmaz. Fakat sahte ise yapışkan bir yüzey oluşur. İkinci olarak bir bardak tuzlu suya kehribarı attığınızda sahtesi dibe çöker; fakat gerçeği yüzeyde kalır.  Damla kehribarın özelliği: yakılırsa is çıkarır, çam kokmaz balata yanığı gibi bir koku verir. Sadece taş sürtünme yöntemiyle ısıtılırsa hafif çam kokusu vermektedir. Elde ve sürtünme sonucu alınan koku yoğunluğu çıkarılan bölgeye göre değişir.. En yoğun koku Kaliningrat damlada görülmektedir. Birde tesbih yapımında kesilirken yoğun koku alınır. Halk arasında yaygın olan damla kehribarın kesinlikle yakılarak test edilmesi çok yanlıştır.Tesbih severler için onlarca farklı modelde her biri sertifikalı, orijinal kehribar teşbihleri sizlerle buluşturuyoruz. Sitemizden güvenle satın alabilme fırsatı veriyoruz.

 

botão whatsapp